José
Andere mensen laten genieten van eten is de basis voor mijn manier van werken en leven! Mijn veelzijdige werk (waarbij eten altijd in de hoofdrol staat) vind ik het leukste dat er is. Mijn Focus ligt op foodstyling, receptuur en het ontwikkelen van concepten. Natuurlijk aangevuld met het uitrollen van producties die in het verlengde daarvan liggen.
Lees meer over José- Ik ben opgegroeid in een restaurant en leerde nog beter koken aan de Cordon Blue in Londen
- Wanneer het maar even kan ben ik onderweg en bereis de hele wereld. Food beurzen, restaurants, delicatessenzaken of supermarkten en back to basics de jungle in om te ontdekken wat Indianen eten (rode mierensaus en geroosterde tapir). Of ter plaatse uit te vinden op welke manier Inuits vis roken en hoe men in Marokko tajines maakt op houtkoolvuurtjes.
- Het fijnste vind ik het om samen met vrienden en met mijn kinderen te koken en te eten, maar dat laatste gebeurt niet zo vaak want ze wonen in Japan en Nieuw Zeeland.
- Hoogte punten in mijn carrière: Jarenlang was ik redacteur en vaste columniste bij Libelle, Nouveau en andere tijdschriften. Restaurantkritieken, specials en trend-items, nieuwe producten, receptproducties en culinaire reisverslagen. Hoofdredacteur Super Eetwijzer. (Mede-)verantwoordelijk KookOok hét basiskookboek van Nederland. Auteur Gezond Eten Rond Chemotherapie won de titel Kookboek van het jaar (en werd naar 17 talen vertaald). Samen met Fleur ben ik auteur en foodstylist van het Vegan Vleesch kookboek VLEESCH (Vegetarische slager) en NEW MEAT de Engelse versie.
- Oprichter en partner in José van Mil & Partners Communication for the Food Market.
- Oprichter en partner in Pepper & Salt Foodstyling recepten concepten en productie.
Fleur
Voor mij draait het leven om lekker eten, smaak en beeld. Bedenken wat ik ga koken en welke wijnen, biersoorten of andere dranken ik daarbij zal kiezen vind ik geweldig en goed eten zeker net zo’n feest. Als ik niet aan het werk ben sta ik voor mijn plezier in de keuken, zit ik wel ergens aan tafel in een restaurantje, struin ik een markt af, laat ik me inspireren door vakmensen bij de groothandel of juist door de enthousiaste specialist in een delicatesse winkel. Maar ook gewoon thuis bij mijn vrienden, online of in de supermarkt wordt de food professional in mij geprikkeld. Receptuur en food styling gaan voor mij hand in hand, conceptontwikkeling maakt het beste in mij los en produceren van projecten maakt het af. Ik heb het allemaal in de vingers.
Lees meer over Fleur- Ik ben erg nieuwsgierig en constateer food trends meestal al in een heel vroeg stadium.
- Altijd op zoek naar spannende ingrediënten, nieuwe recepten en beproefde klassiekers.
- Futuristische technieken in de keuken boeien me. Een opmerkelijke presentatie kan me raken: super lekker in alle eenvoud of juist intrigerend door een spannend gebruik van materialen en vormen.
- In recepten zoek ik naar balans in smaken, structuren en temperaturen. In foodstyling breng ik dat zo duidelijk en smakelijk mogelijk in beeld. Dat kan in een menu voor een redactioneel artikel zijn, een abri langs de weg maar ook voor een soepverpakking. Je moet er altijd honger van krijgen, gerechten die staan, in woord en beeld.
- Leerzaam en gaaf vind ik het om te zien hoe producten in het schap staan en wat daaraan opvalt, welke lekkere elementen eruit springen en dan te beredeneren hoe dat komt. Of om op te letten wat men zoal in zijn mandje legt.
- Thuis heb ik van jongs af aan altijd erg lekker gegeten en ook buiten de deur in de buurt en op reis weten we de lekkerste adresjes te vinden. Die achtergrond heeft mijn smaakontwikkeling enorm gestimuleerd.
- Mijn opvoeding, koksopleiding, uitgebreide horeca-ervaring en mijn tijd in Frankrijk (waar ik bij verschillende chateau’s heb gewerkt), hebben een brede basis gelegd (met diepgang) voor mijn werk als foodstylist en receptmaker.
- Mijn (intensieve) opleiding als foodstylist en receptmaker heb ik bij José gedaan.
- In Pepper & Salt werk ik voor tal van merken en bedrijven. O.a. Unox, Knorr, Jumbo Supermarkten, Bidfoods, Domino’s, Augustin’s, AH, SuperUnie (sponsored magazine Boodschappen), Vegetarische Slager, Chicken Tonight, Nederlands visbureau, Het Bureau van Sintnicolaas, Lekker&Anders, Mekkafood, KFC, Jos Poell, Lowlander Beer, Gooische Brouwers, Pepsi Max, Iglo.
- Het is heerlijk gerechten te maken om van te watertanden, in woord en beeld. Ik geniet van mijn werk en er is nog heel veel te ontdekken en ontwikkelen.
- Partner in Pepper & Salt Foodstyling recepten concepten en productie.
Kookboeken
Gezond eten rond chemotherapie ● KookOok: Het meest complete basiskookboek met productinformatie, alle basistechnieken en meer dan 1400 recepten ● Spinazie!, IGLO ● Lekker tomaat, Heinz ● Lekker koken met Deen – winter, herfst, zomer, lente ● Italiaanse gerechten, Bertolli ● Bertolli’s pastaboek ● Het Trattoria kookboek, Bertolli ● Toetjes, Mona ● De smaak van Azië, Conimex ● Passie voor Nasi, Conimex ● Wokken & zo, Conimex ● 75 jaar de Oosterse keuken thuis, Conimex ● ¡Que Approveche!, Unilever ● Koken met liefde, Emté Supermarkten ● Lekker & pittig ● Twaalf maanden lekker eten, Albert Heijn ● Het Vlees-variatieboek, Albert Heijn ● Ingrediënten, Albert Heijn ● Soepen en sauzen, Campina ● Spannende soepen ● Éenpans eetplezier ● Lekker uit de oven ● Groenten & Aardappels, Campina ● Pasta & rijst, Campina ● Parade van pasta en pizza ● Aan Tafel, Croma ● Grote gerechten voor jonge koks, Presto Print ● Koken op de groei ● Vleesch 100X Een plantaardige ode aan vleesklassiekers, De Vegetarische Slager en New Meat de Engelse versie daarvan.
Prijzen
The Guild of Food Writers Miriam Polunin 2010 (UK)
Award for Work on Healthy Eating: José van Mil’s ‘Healthy Eating during Chemotherapy’
Kookboek van het Jaar 2009
Beste Initiatief: Gezond Eten rond Chemotherapie
E-Mail Publishing Award 2004
Wekelijkse Conimex recepten e-mail
World Cookbook Award 2003 (Best Asian Cuisine Book, Honourable Mention)
‘De Smaak van Azië’ van Conimex
Accent 2000
Winnaar geïntegreerde campagne Iglo Spinazie
World Cookbook Award 1999 (Best ‘single subject’ Cookbook)
‘Spinazie’ van Iglo